Hyvä aamupala aloittaa hyvän päivän!

Kuvassa aamupalana marjoja.

Mietin usein ihmisten kanssa heidän ruokailutottumuksiaan ja saan heidän ruokapäiväkirjojaan luettavaksi. Ylipainosta kärsivien ihmisen ruokailutavoissa toistuu yllättävän usein sama asia. He eivät syö aamupalaa tai syövät sitä hyvin niukasti. Jos he syövät aamupalaa niin se on jotain nopeaa hiilihydraattia ja rasvaa, vaikkapa vaaleaa leipää ja juustoa. Ruokapäiväkirjoissa toistuu myös syömisen iltapainotteisuus.

Energiavaje aiheuttaa sokerinhimoa

Kalori on kalori, söitpä sen sitten illalla tai aamulla. Mutta liian vähäinen energian saanti aamulla ja päivällä kostautuu usein illalla liiallisena syömisenä. Nälkäisenä kroppa vaatii nopeasti sulavaa energiaa, eli mieli tekee nopeita hiilihydraatteja ja rasvaa, toisin sanoen sokerisia tai rasvaisia ruokia. Nälkäisenä harkintakyky pettää vaikka tietäisikin miten pitää syödä.

-Kun koko päivän on pysynyt ruodussa ja syönyt niukasti, niin illalla sitten tulee repsahdus. Kuulostaako tutulta?
Kyse ei oikeastaan ole itsehillinnän puutteesta vaan nälän tunne ja mieliteot on elimistömme tapa kertoa, että se tarvitsee energiaa ja ravintoaineita. Jos energian saanti on liian niukkaa, elimistä pyrkiin korjaaman tilanteen. Tämä tuntuu käytönnössä sokerinhimona ja mielitekoina.

Mitä sitten avuksi, kun koko päivän on pärjännyt niukalla kalorimäärällä ja illalla väsyneenä itsekuri pettää ja tulee ahdettua kaksin käsin voileipää…

Muutoksen kohti parempaa ja hallitumpaa syömistä voi aloittaa heti seuraavana aamuna syömällä aamupalan oikein. Kunnollinen aamupala sisältää laadukkaida hiilihydraatteja, proteiinia, kuitua ja hiukan rasvaa. Se ravitsee elimistön ja auttaa jaksamaan.

Millainen on hyvä aamupala?

Miten sitten koostetaan aamupala, joka sisältää kaiken tarvittavan?

Se on yllättävän helppoa! Oma suosikkini aamupalaksi on ehdottomasti kaurapuuro, marjoja, ja proteiinin lähteeksi rahkaa tai jogurttia! Rahkoissa ja jogurteissa on paljon hyviä vaihtoehtoja mutta niiden rasva-, proteiini- ja sokeripitoisuudet kannattaa aina tarkistaa. Kun protiini on kymmenen tienoilla, rasva alle yksi ja hiilihydraatti alle neljä, voidaan tuote hyvillä mielin ottaa mukaan ruokavalioon. Maitotuotteissa kannattaa suosia aina suomalaista. Silloin voi olla varma, että tuote on valmistettu puhtaasta raaka-aineesta.

Kuidusta meillä suomalaisilla on usein puutetta. Kaurapuurossa ja marjoissa on runsaasti vatsaa helliviä kuituja. Jos vatsassa kuitenkin on turvotuksen tunnetta tai aineenvaihdunta hidastelee, niin aamupuuroon voi lisätä hiukan vaikka psylliumia tai pellavansiementä. Ne sopivat usein kuitulisäksi myös ärtyvästä suolesta kärsivälle sekä FODMAP -ruokavalioon. Kuidun lisääminen kannattaa aina aloittaa pienellä annoksella ja lisäillä sitä pikkuhiljaa.

Maukkaita aamupalahetkiä toivotellen PT Sanna 🙂

Hyvä aamupala aloittaa hyvän päivän!
Siirry sivun alkuun